Hem FASTIGHETER Ny digital tjänst för mobilitetslösningar testas

Ny digital tjänst för mobilitetslösningar testas

Publicerat av: Redaktionen

Bygget av 132 lägenheter i Riksbyggens Brf Viva, Guldheden i Göteborg pågår för fullt just nu och inflyttningen kommer att starta under hösten 2018.

Ny digital tjänst för mobilitetslösningar testas 3– Redan från starten i projektet med Brf Viva har en förutsättning varit att det är ett boende utan egen ägd bil. Riksbyggen har därför varit med och utvecklat nya mobilitetslösningar för att underlätta ett mer hållbart boende utan egen bil och det ska bli mycket spännande att vi nu kan vara först ut att testa en ny digital tjänst för ändamålet, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.

− För oss är det viktigt att utvecklingen går åt rätt håll mot ett mer hållbart resande. Genom att låta våra tjänster vara tillgängliga på fler platser tror vi att det blir enklare för människor att göra hållbara val, säger Camilla Holtet, utvecklingschef på Västtrafik.

Testet som Brf Viva är en del av sker i samarbete med EC2B.

Det innebär tillgång till flera olika mobilitetstjänster som kollektivtrafik, bilpool, lånecyklar, hyrbil, taxi och så vidare, allt i samma erbjudande.

− Testet ger oss möjlighet att prova på vilket sätt boende i nya fastigheter vill använda och köpa kollektivtrafik tillsammans med andra transporttjänster. Ambitionen är att EC2B-tjänsten ska vara ett attraktivt alternativ till att äga en egen bil och locka till mer hållbara resvanor, säger Björn Wendle, vd på EC2B Mobility.

Testet med EC2B får finansiellt stöd från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet via det nationella kraftsamlingsprojektet Kompis.

EC2B och Riksbyggen samarbetar även i Göteborg inom EU-projektet IRIS Smart Cities som koordineras av Johanneberg Science Park på uppdrag av Göteborgs Stad. IRIS är ett femårigt Light House-projekt, finansierat av EUs HORIZON 2020. I projektet testas och utvecklas lösningar hos bland annat Riksbyggen, för att sedan kopieras och replikeras i projektets övriga städer och vidare ut i EU.

Forskning inom Positive Footprint Housing, PFH, ligger till grund för Brf Viva. PFH är tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling.

Projektet ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet där vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Brf Viva. Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>