Hem NYHETER Nu är BankID med som leverantör till offentlig sektor i E-legitimationsnämndens avtal 2018 E-legitimering

Nu är BankID med som leverantör till offentlig sektor i E-legitimationsnämndens avtal 2018 E-legitimering

Publicerat av: Redaktionen

Driver du digitalisering inom offentlig sektor och behöver tillgång till säker e-legitimering?

Nu är BankID med som leverantör till offentlig sektor i E-legitimationsnämndens avtal 2018 E-legitimering 3Den 20 juni 2018 anslöt Finansiell ID-Teknik med BankID till E-legitimationsnämndens Valfrihetssystem 2018 E-legitimering. Det betyder att försörjningen av e-legitimering via BankID nu är säkrad i offentlig sektors digitala tjänster. Myndigheter och kommuner kan nu enkelt skicka in en anmälan om intresse och gå med i Valfrihetssystem 2018 E-legitimering och därmed få tillgång till BankID. Tillsammans med nämndens andra avtal, Valfrihetssystem 2017 E-legitimering som öppnar för nya kvalitetsgranskade e-legitimationer, finns nu en heltäckande försörjning av säker e-legitimering i offentliga e-tjänster framöver.

Samtidigt har vissa avtalsdokument och regelverk uppdaterats. På E-legitimationsnämndens hemsida framgår vilka dokument i båda valfrihetssystemen som uppdaterats.

Dags att teckna avtalen om svenska e-legitimationer för myndigheter och kommuner med e-tjänster

E-legitimationsnämnden erbjuder avtal, så kallade valfrihetssystem för elektronisk identifiering av användare. Avtalen ger upphandlande myndigheter (enligt LOU), tillgång till BankID – de mest etablerade e-legitimationerna på den svenska marknaden och till nya kvalitetsgranskade e-legitimationer.

Valfrihetssystem som avtalsform förenklar såväl upphandling som avtalshantering. Transaktionspriset är detsamma; 17 öre i båda valfrihetssystemen. De tekniska metoderna i Valfrihetssystemet 2018 E-legitimering är BankID RP API och OCSP samt SAML 2.0 enligt E-legitimationsnämndens tekniska ramverk. I Valfrihetssystem 2017 E-legitimering är tekniken enbart SAML 2.0 enligt E-legitimationsnämndens tekniska ramverk. Dessa tekniska metoder öppnar för de ledande leverantörerna av e-legitimering på marknaden, samtidigt som de underlättar tekniskt även för införande av utländska e-legitimationer i svenska offentliga e-tjänster enligt eIDAS-förordningen (nr 910/2014).

Inom kort kommer mer information på E-legitimationsnämndens hemsida om avtal och vägledningar inför anslutningen till Sweden Connect – Sveriges eIDAS-nod och Aktörsregister, inför eIDAS-förordningens ikraftträdande den 29 september 2018.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>