Hem PÅ STAN MED Det går som på räls med miljövänliga lösningar

Det går som på räls med miljövänliga lösningar

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] IT-Finans.se träffade Maths Arvesjö som är Business Sales Manager på Epson. I ett avspänt samtal på en solig uteservering fick vi chansen att höra hur han ser på Epsons fortsatta framgångar inom bl.a. segmentet bläckstråleskrivare.

Det går som på räls med miljövänliga lösningar 2

Maths Arvesjö, Business Sales Manager Epson

I slutet av 2016 arrangerade Epson ett event i Stockholm där de bl.a. presenterade ett mycket spännande koncept som syftar till att större företag och organisationer ska kunna bli självförsörjande på skrivarpapper. Hjärtat i lösningen är Paper Lab som är en 2,8 meter lång enhet som matas med förbrukat papper som i nuläget istället skickas till pappersåtervinning eller dokumentförstörare. Efter en process i Paper Lab kommer det ut i andra änden som nytt skrivarpapper. Magiskt och miljömässigt. Då var det hela på prototypstadiet. Det har nu gått ett halvår sedan den presentationen och vi frågar nyfiket Maths hur den fortsatta utvecklingen har varit. Det går helt enligt plan, svarar han. I våras presenterades den på CEBIT och under förra året kom Paper Lab ut kommersiellt på de stora marknaderna. Tyvärr är den svenska marknaden lite för liten för att komma med i den första lanseringen.

Bläck is the new black!
Det fanns en tid då bläckstråleskrivarna höll på att sorteras in under rubriken ”Otidsenliga lösningar”. Plötsligt tog tekniken ett par rejäla kliv framåt och flera av de gamla förutfattade meningarna om att bläckpatronerna torkade ihop och att utskriften inte var arkivbeständig kom på skam. Enligt Maths är bläckstråletekniken fortfarande i en spännande utveckling medan lasertekniken inte utvecklas på samma sätt. En parameter som driver på utvecklingen är miljöaspekten. Epson har med sina två koncept – EcoTank, för hushållen, och RIPS (Replaceable Ink Pack System), för företag & organisationer – visat att tekniken håller. Bläck is the new black, säger Maths och strålar ikapp med solen.

Var ligger fördelarna frågar vi. Framförallt är det mycket effektivare med hanteringen av bläck jämfört med toner, svarar han. I EcoTank och RIPS levereras bläcket i separata flaskor respektive påsliknande behållare vilket i princip tar bort returhanteringen. Lasertekniken innebär att det bildas ozon och partiklar vid tonerbränningen, det slipper man med bläckstråletekniken. Andra fördelar är att bläckskrivarna inte har lika många förbrukningsdelar, såsom t.ex. lasertrumman, som behöver bytas ut med jämna mellanrum. Dessutom säger Epson att det är ett mycket användarvänligt koncept. Det grundar man på att när RIPS-skrivaren är laddad har man upp till 75 000 utskrifter framför sig innan man behöver göra något med skrivaren. Att fylla på en EcoTank-skrivare kostar ca: 100 kronor per flaska m.a.o. totalt ca: 400 kronor. Sammantaget kan man säga att trots den högre initialkostnaden blir kostnaden för utskrifter mycket lägre i längden.

Kundens behov får styra
Ni har även laserskrivare i ert sortiment. Är inte det märkligt ställt mot ovanstående resonemang, frågar vi.
För oss är kundens behov och önskemål väldigt viktiga och vi har många kunder som vill ha laserskrivare. Alla fördelar med bläckstråleskrivare som vi har berättat om stämmer givetvis men det betyder inte att alla laserskrivare är dåliga. Så enkel är inte världen, förtydligar Maths. Självklart kan det uppfattas som att vi talar emot oss själva när vi har båda skrivarteknikerna i vårt sortiment men för oss är det naturligt att kunna erbjuda våra kunder båda varianterna. Om man ska fortsätta det resonemanget kan vi även säga att våra skannrar står i en ringhörna och skrivarna i en annan, säger Maths med glimten i ögat. Vi ber honom att utveckla det resonemanget.

Syftet med att skanna ett dokument är ofta att få det digitaliserat och därefter göra sig av med det skannade dokumentet. En skrivare däremot gör det motsatta. Ett digitalt dokument skrivs ut på ett papper. Det kan tyckas som att det är två produkter som inte hör ihop, men så är det givetvis inte, säger han. Kundernas behov styr vad vi föreslår för lösning. När kunden kontaktar våra återförsäljare får de beskriva hur stora utskriftvolymer m.m. som de har. Därefter får de ett förslag på den bästa lösningen ur såväl ekonomisk som användarvänlig aspekt.

Upplevelsen blir allt viktigare
Maths berättar för oss att det är skannrarna som står för den största tillväxten och han tror att det beror på att många företag står inför en utmaning att få all information och dokumentation digitaliserad.
Ett annat produktsegment som blir alltmer populärt är projektioner i olika former. Vi blir alltmer bortskämda med att vi i våra hem har allt större TV-skärmar med bra bildkvalitet. Oavsett om vi tittat på film, sport eller spelar spel så finns det ett sug efter att upplevelsen ska bli så stor som möjligt. Detta gäller både i våra hem och på offentliga platser. Ett exempel är Malmö Centralstation där man har installerat laserprojektorer från Epson. Med hjälp av dessa projiceras filmer med t.ex. utsikten från en tågkupé upp på väggen mitt emot perrongen. På så sätt förstärks resenärernas reseupplevelse redan innan de har gått på tåget.
Vårt samtal glider in på begreppet E-sport som växer stort runt om i världen. Det är ett tämligen nytt begrepp i Sverige och det är många som inte riktigt vet om det är fågel eller fisk. Ska det räknas som en sport och tillhöra Riksidrottsförbundet eller är det ”bara” dataspel i största allmänhet? I Korea fyller man lätt arenor av Globens storlek med åskådare som intensivt följer med när flera spelare möts i olika dataspel. Även här handlar det om upplevelser, säger Maths. Marknaden för projiceringar och stora bildskärmlösningar kommer att växa rejält.

Jag behöver inget, men vill ha allt
Det har nu gått drygt ett år sedan Maths började på Epson. Hans ansvarsområde är B2B-försäljning inom skrivare, skannrar och projektorer. Jag har ett härligt team och jag har kommit in i rollen på ett bra sätt. Hur är du som chef, frågar vi honom.
Jag upplever att jag är ödmjuk, lyhörd och målinriktad. Jag hoppas att mina medarbetare har samma uppfattning, svarar han med ett leende. Jag tror inte på att använda ”piskan” och jag vill att folk ska ta egna beslut. Det är alltid svårt att beskriva sig själv men jag brukar säga att – jag behöver inget men vill ha allt, svarar Maths.

Avslutningsvis frågar vi honom om vilken den största utmaningen är det kommande året.
Det är definitivt att få bort fördomarna om bläckstråleskrivare. Vi måste bli bättre på att lyfta fram alla fördelarna med den tekniken, avslutar Maths.

Privat:
Namn: Maths Arvesjö
Ålder: 45 år
Bor: Sollentuna
Familj: Singel med en dotter på 15 år och en son på 12 år samt dvärgschnauzern Joe.
Intressen: Båtliv i skärgården
Landstället
Spinnfiske
Nästa resa: Fiskesemester på Åland i höst
Antal devices: 19 st. inklusive barnens devices

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>