4 av 10 svenskar känner ekonomisk stress
Hem FÖRSÄKRING 4 av 10 svenskar känner ekonomisk stress

4 av 10 svenskar känner ekonomisk stress

Publicerat av: Redaktionen

Så många som fyra av tio (43 procent) i den vuxna befolkningen känner stress när de tänker på sin ekonomiska situation på lång sikt.

Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Skandia. Det är främst pensionen som är orsak till stressen. På kort sikt ser det något ljusare ut – tre av tio känner 4 av 10 svenskar känner ekonomisk stress 2ekonomisk stress och då främst på grund av höga utgifter och brist på pengar.

– Trots högkonjunktur och rekordlåga räntor ser vi att det finns en stor andel som känner ekonomisk stress. Det är på lång sikt stressen är som störst och därför har nuvarande goda tider med låga räntor och pengar i plånboken ingen större positiv inverkan. Det som skapar befogad oro är pensionen, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

På lång sikt är det främst pensionen följt av arbetslöshet som skapar ekonomisk stress. Den grupp som är mest stressade av just pensionen är kvinnor mellan 50-64 år, vilket är naturligt när pensionen gör sig påmind och insikten om att ekonomin kommer att försämras avsevärt. Kvinnor är generellt också mer stressade och det har sannolikt sin grund i att kvinnor får lägre pensioner på grund av deltidsarbete och färre arbetade år.

– De flesta svenskar sparar för lite eller börjar för sent med pensionssparande för att trygga en god inkomst vid pensioneringen. Det är också en insikt som börjat sjunka in hos de flesta vilket undersökningen pekar på. Men det går att minska oron och stressen genom att ha ett strukturerat sparande utifrån ålder och önskad pension. När det gäller kvinnor har vi ett strukturellt problem som behöver angripas. Eget sparande kan dock hjälpa till att kompensera de lägre pensionsnivåerna för kvinnor, säger Mattias Munter.

Störst är den ekonomiska stressen totalt sett hos unga mellan 18-29 år. Där känner 49 procent stress när de tänker på sin ekonomiska situation på lång sikt. Minst oroliga är personer mellan 55-79 år. Fastighetsmarknaden och lån är däremot något som inte oroar svenskarna, trots att det på lång sikt kommer att bli högre räntor. Endast sex procent oroar sig för fastighetsmarknaden på lång sikt. Motsvarande siffra för skulder och lån är en procent.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>